23. sjednica Gradskog vijeća grada Lepoglave

Aktualno 1. kolovoza 2020

Gradsko vijeće Grada Lepoglave 30. je srpnja održalo svoju 23. sjednicu na kojoj su primarno donesene odluke koje se tiču Dječjeg vrtića u Lepoglavi čime su ispunjeni svi uvjeti da vrtić počne s radom za koji tjedan.

Pored toga, gradski su vijećnici na sjednici dali suglasnost na odluke o izmjenama i dopunama Statuta kao i Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Lepoglava. Time su stvoreni uvjeti za osnivanjem podružnice Dječjeg vrtića Lepoglava u Višnjici gdje se kraju privode radovi na izgradnji objekta novog dječjeg vrtića. Ujedno, izmjenama i dopunama Statuta i Pravilnika dana je suglasnost za uspostavu novih radnih mjesta kako u budućoj podružnici Dječjeg vrtića Lepoglava u Višnjici tako i u Lepoglavi gdje se, nakon izvršene adaptacije i uređenja postojećeg vrtićkog objekta, otvaraju novi odjeli.

U Lepoglavi će, uz domara za kojim se ukazala potreba proširenjem vrtića na podružnicu u Višnjici, biti zaposleno još dvoje odgajatelja zbog otvaranja jasličke skupine. U Višnjici će biti zaposleno četvero odgajatelja od kojih će jedan biti voditelj podružnice, zatim jedan pomoćnik za pomoć djeci s posebnim potrebama te kuharica koja će obavljati i poslove spremačice – pojasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava Valentina Husnjak-Ribić.

S obzirom na to da je istekao trogodišnji mandat članovima Savjeta mladih Grada Lepoglave, na sjednici je jednoglasno prihvaćena i odluka o objavi Javnog poziva za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih Grada Lepoglave i njihove zamjenike.

Inače, i ova je sjednica tradicionalno započela pitanjima vijećnika.

Vijećnik Siniša Štefičar uputio je apel da se u dogovoru sa Županijskom upravom za ceste uredi cesta koja od Spomen groblja u Lepoglavi preko Crkovca vodi do Kamenice. Također, ponovno je zatražio da se na spojna cesta od groblja do naselja Vulišinec donji ukloni raslinje s okolnih parcela koje ometa promet na navedenoj dionici.

Pitao je vijećnik Štefičar i da li će se tzv. zeleni otoci odnosno javne površine na kojima se nalaze kontejneri za odvajanje otpada ograditi na cijelom gradskom području kako je to najavljeno za kontejnere koji će biti postavljeni ispred stambenih zgrada.

Na upućeni apel za uređenjem ceste koja od Spomen groblja u Lepoglavi preko Crkovca vodi do Kamenice gradonačelnik Marijan Škvarić pojasnio je da je riječ o županijskoj cesti koja je pod ingerencijom Županijske uprave za ceste kojoj je Grad Lepoglava već ranije uputio zahtjev da se uredi, ali da na taj zahtjev u protekle tri godine Grad od ŽUC-a nije dobio odgovor. No, unatoč tome, istaknuo je gradonačelnik, Grad će nastaviti tražiti da se ta cesta uredi. Predložit će i da se što prije održi sastanak s mjerodavnima u ŽUC-u na kojem bi taj zahtjev još jednom bio upućen.

Vezano za zahtjev da se od raslinja očisti spojna cesta od groblja do naselja Vulišinec donji gradonačelnik je pojasnio da je koridor oko ceste uređen, ali da se raslinje koje je ometa prometovanje cestom nalazi na privatnim parcelama što zakonski sprječava Grad da ga ukloni. Dodao je da je, čak kad je to učinio u nekim prethodnim slučajevima, “zaradio” prijave za ometanje posjeda. Kao jednu od mjera da se taj problem riješi gradonačelnik je najavio mogućnost povećavanja iznosa kazne za neodržavanje privatnih parcela.

Pokrenuli smo više od 600 upravnih postupaka protiv građana koji ne održavaju svoje parcele. Na žalost oni “stoje” jer građani ili ne žele platiti ili se žale, a tu je i problem imovinsko-pravnih odnosa točnije problem utvrđivanja vlasnika zapuštenih parcela – dodao je gradonačelnik.

Što se ograđivanja javnih površina na kojima se nalaze kontejneri za selektirano odlaganje otpada tiče, gradonačelnik je ponovno naglasio da građani imaju prigodu otpad odvajati na kućnom pragu tako da nema potreba za tolikim brojem tzv. zelenih otoka na kojima se u najvećem broju slučajeva otpad ne odlaže selektirano. Stoga je najavio mogućnost smanjenja njihovog broja. A što se ograđivanja kontejnera za selektiranje otpada tiče, to se odnosi za višestambene zgrade, zaključio je gradonačelnik.

Sjednica Gradskog vijeća održana je u skladu s propisanim mjerama zaštite od koronavirusa što je obuhvaćalo i nošenje zaštitnih maski, a što je odbio učiniti vijećnik Stjepan Črepinko kojem je predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić tijekom sjednice izrekao dvije opomene zbog kršenja poslovnika o radu Gradskog vijeća.