27. sjednica Gradskog vijeća bez vijećnika SDP-a

Aktualno 5. ožujka 2021

Posljednja sjednica Gradskog vijeća grada Lepoglave održana je 4. ožujka. Ne bi tu bilo ništa sporno da nije opet, treći puta za redom održana „dopisno“ – elektronskim putem slanjem maila. Vijećnici SDP-a, nakon što su na prethodnim sjednicama apelirali da se iste održe kontaktno i da se prestane s ovakvom praksom koja je umjesto iznimke postala pravilom, odbili prisustvovati na ovoj, još jednoj dopisnoj sjednici.

Grad Lepoglava redovito ostvaruje najbolje ocjene iz transparentnosti prema analizi Instituta za javne financije, ali ovakvo sazivanje sjednica ozbiljan je propust u ostvarivanju te iste transparentnosti i inkluzivnosti jer se transparentnost živi svaki dan i nju ne čine samo dostupni dokumenti na web stranici.

Sjednica je prvotno trebala biti održana putem platforme Zoom. Razgovaralo se i oko kontaktne sjednice jer su epidemiološki uvjeti povoljni, ali smo ostali neugodno iznenađeni kad je naprasno, iako je u materijalima pisalo da će biti preko Zoom-a, odlučeno da sjednica opet bude – „preko maila“. Ne samo što SDP niti ovog puta nije bio konzultiran oko točaka na Dnevnom redu, ne samo što se naši prethodni apeli nisu uvažili nego je „pet do 12“ osovina HDZ-HNS odlučila da se sjednica održava „dopisno“. SDP je stranka kojoj su aktivna participacija, otvorenost vlasti i transparentnost izrazito važni postulati za obavljanje časne dužnosti gradskog vijećnika, a „slanje mailova“ nije odgovorno vođenje gradske politike – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika Siniša Štefičar.

Epidemiološki su uvjeti i trendovi vrlo povoljni, a s obzirom na manji broj vijećnika, Gradsko vijeće ispunjava sve preporuke i mjere za održavanje kontaktne sjednice. Za razliku od ožujka 2020. godine kad je situacija oko koronavirusa bila nepoznata i kada smo svi s nekim strahom čekali rasplet situacije oko epidemije, godinu nakon, u ožujku 2021. godinu sjednica se mogla nesmetano održati kontaktno.

Ružica Kučar, vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću pak ističe kako mogućnost slanja pitanja i komentara na pojedine točke koje se nalaze na „dopisnoj“ sjednici postoje, međutim dok odgovori stignu, vijećnik mora glasovati čime se gubi svaki smisao rasprave i Gradsko se vijeće svodi na mailing listu.
Uvjereni smo kako će se posljednja sjednica u ovom mandatu održati kontaktno i kako će sve prštiti od međusobnih zahvala pravih vladajućih opcija u ovom gradu, ali mandat će obilježiti i ovakvi postupci koji se u mnogim sredinama u našem neposrednom susjedstvu ne događaju. Šteta što se ne bavimo pravim i stvarnim problemima građana nego načinima sazivanja sjednica tražeći pritom onaj koji najmanje inkomodira pojedine vijećnike. Kako da građanima koji su nas birali objasnimo da se o odlukama koje se direktno tiču njihovog života u Lepoglavi vijećnici odlučuju – dopisno?  – pita se vijećnica Kučar.

Znamo kako je u demokraciji pluralizam mišljenja bitna sastavnica funkcioniranja takvog sustava i znamo da zbog tog pluralizma mišljenja postoji dio građana koji se ne slažu s vladajućima. Ne treba bježati i skrivati se od neugodnih pitanja i komentara, naprotiv, izuzetno je važno pokazati poštovanje prema takvim pitanjima i argumentirano odgovoriti na njih. Zbog čega se ta praksa ne primjenjuje u radu Gradskog vijeća ostaje nepoznanica, a predstojeći lokalni izbori očito su jedan od razloga jer, ta tko je vidio postavljati neugodna pitanja uoči izbora!