Čestitamo Dan državnosti!

Aktualno 30. svibnja 2021

30. svibanj u novijoj hrvatskoj povijesti ostaje zabilježen kao dan kad smo rekli da želimo imati svoju državu. U tome smo i uspjeli! Danas slavimo 31 ljeto Lijepe Naše.

Dan državnosti najbolja je prigoda da se još jednom prisjetimo kako smo tada, te rane 1991. godine željeli, ali što je važnije i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO saveza.

Republika Hrvatska danas, 31 godinu kasnije, slobodna je, moderna i demokratska država u kojoj jednaka prava imaju svi njezini građani, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest, a zadatak svih nas je da takva ostane i dalje.

– Nažalost, povijest je pokazala kako se ovakvi snovi ostvare tek kad se zemlja natopi krvlju nevinih. Danas, gledajući na to razdoblje iz luksuza povijesnog odmaka od centra zbivanja tog razdoblja možemo reći da je više nego ikad važnije pomiriti generacije i okrenuti se prema budućnosti. Kad me netko pita „jel’ lijevo ili desno?“ ja odgovaram – naprijed! Moju generaciju koja je imala sreću „lako“ preživjeti svoje djetinjstvo ’90-ih uz svo dužno poštovanje svim sudionicima tih vremena, ne zanima toliko gdje je tko bio ’45 ili ’91 jer smo bili premali da bi uopće pojmili svijet i politička zbivanja oko sebe, ali nas zanima gdje ćemo bit 2031., u budućnosti, u kakvoj ćemo državi odgajati novu generaciju građana – kazao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Hrvoje Kovač čestitavši građanima Dan državnosti dodavši pritom kako takva država ne bi postojala bez hrvatskih branitelja koji su je odveli u pobjedu te im uvijek moramo odati počast, ali i zahvalnost svima onima koji su sudjelovali u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske.

– Zbog njih, ali i svih nas koji smo naslijedili slobodu i vlastitu državu izrazito je važno ne gubiti vjeru u vlastite snage niti ikome dopustiti da Hrvatska bude zatočenik prošlosti. Naprijed, to je put pomirbe, to je put kojim moramo ići. Stoga, dragi moji sugrađani, iskrene čestitke i sretan vam Dan državnosti – zaključio je Kovač.

Sretan vam Dan državnosti!