IN MEMORIAM: Narodni heroj Josip Kraš

Aktualno 18. listopada 2020

Okupili su se jutros, antifašisti Lepoglave i Ivanca kao i svake godine kod rodne kuće Narodnog heroja Josipa Kraša u Vuglovcu kako bi se malom komemoracijom sjetili tog velikog borca za radnička prava, antifašista i sindikalista koji je stradao u uličnim borbama s ustašama 18.10.1941. u Karlovcu.

Nije lako danas u Hrvatskoj glasno reći da ste antifašist jer će vas odmah rašireni povijesni revizionizam sa svih strana povezivati sa silom nečistom odavno nestalih ideologija. Antifašizam je civilizacijska tekovina, univerzalna humanistička vrijednost, to je sjećanje na povijest – povijesne činjenice naše zemlje koja je utkana u njezino stvaranje i oslobađanje.

Oni koji su ustali protiv fašizma kada je on u svojoj okrutnosti dosegnuo apsolutno zlo zaslužuju najdublje poštovanje, a Josip Kraš iz Lepoglavi susjednog Vuglovca jedan je od tih. Između brojnih ulica, nekadašnjih škola i drugih ustanova, po Josipu Krašu se danas zove naša najveća tvornica čokolade, „Kraš“.

Delegaciju Gradske organizacije SDP-a Lepoglava predvodio je predsjednik Hrvoje Kovač, kojemu su se priključili član Gradskog odbora Ivan Hojsak i Miljenka Varović.

SFSN!