IN MEMORIAM: Stjepan Špiranec – Špiro

Aktualno 15. prosinca 2020

Iznenada, u 68. godini 14. prosinca 2020. godine napustio nas je dugogodišnji član Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Stjepan Špiranec – Špiro.

Špiro je rođen 9. siječnja 1952. godine u svom Viletincu gdje je proživio cijeli životni vijek. Osnovnu školu pohađao je u Bednji, a srednju školu završava u Virovitici gdje stječe zvanje poljoprivrednog tehničara. Nakon Virovitice odlazi u Križevce gdje upisuje Višu poljoprivrednu školu u smjeru ratarstva. Po povratku u Viletinec, zapošljava se prvo u PZK Ivanec, a od 1981. godine radi u Kaznionici u Lepoglavi sve do umirovljenja.

Život mu je lakšim učinila supruga Štefanija s kojom se oženio 1972. godine, a radošću mu ga ispunili sinovi Mladen, Miroslav, Ivica i Kruno. Svi do jednog slika i prilika svojih roditelji – marljivi, radišni, dobri i pošteni.

Kao dugogodišnji simpatizer, Špiro 7. rujna 2001. godine ulazi u SDP i postaje jedan od doajena lepoglavske organizacije. Više je puta biran u Gradski odbor SDP-a Lepoglave, obnašao je dužnost člana Gradskog vijeća, a bio je i predsjednik Mjesnog odbora Viletinec-Vulišinec.

Svoju predanost boljem društvu koje je gradio kroz ideal socijaldemokracije prepoznala je i središnjica u Zagrebu koja mu je, iz ruku tadašnjeg premijera Zorana Milanovića dodijelila zlatnu plaketu za višegodišnji izniman doprinos razvoju SDP-a i aktivnom političkom radu u obnašanju različitih važnih političkih funkcija u stranci te osobito za uspješno obnašanje različitih dužnosti u državnoj i regionalnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Posljednje godine, Špiro je proveo kao predsjednik Foruma seniora Gradske organizacije Lepoglava, a svoj dobar rad u lokalnom Forumu okrunio je izborom na mjesto zamjenika predsjednika Foruma seniora Varaždinske županije.

Špiro je bio i ostao, do zadnjeg trena moralna vertikala lepoglavskog SDP-a i bio je iznimno cijenjen od strane članova SDP-a, ali i drugih stranaka jer je uvijek gledao na interes svog Viletinca i svih njegovih žitelja.

To lice iza karanfila s osmijehom, ostaje s nama i dalje…

Špiro, doviđenja druže. Hvala ti na svakoj noti koju si odsvirao, na svakoj replici koju si dao, na svakom prijedlogu kojeg si podnio, na svakoj kapi znoja prolivenog za sve nas… Vidimo se…