VIDEO: 18. sjednica Skupštine Varaždinske županije

Aktualno 2. listopada 2020

Protekle je srijede, 30. rujna održana 18. sjednica Skupštine Varaždinske županije. Vijećnici su na sjednici raspravljali o 15 točaka koje su se našle na Dnevnom redu, među kojima je najvažnija bila ona o III. izmjenama i dopunama Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

Aktualni sat

Skupština je kao i uvijek započela ‘aktualnim satom’ na kojem su vijećnici imali priliku postaviti do dva pitanja županu, njegovim zamjenicima ili predsjedniku Skupštine. Skupštinari ovo pravo konzumiraju u gotovo punom opsegu pa ‘aktualac’ već redovito traje duže od jednog sata. SDP-ovi vijećnici ponovno su bili najaktivniji, a pitanja su redom postavili Luka Zrinski, Hrvoje Kovač i Dubravka Biberdžić.

Prvi za govornicu izašao je vijećnik Luka Zrinski. Svoje je prvo pitanje uputio županu Radimiru Čačiću tražeći od njega da prokomentira ponovno okupljanje „molitelja“ ispred varaždinske bolnice.

Drugo je pitanje Zrinski također uputio županu od kojeg je tražio odgovor na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije kojom se nastojalo sufinancirati smještaj studentima koji su zbog potresa u Zagrebu bili primorani tražiti alternativni smještaj.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Hrvoje Kovač svoje je prvo pitanje na 18. sjednici Skupštine Varaždinske županije uputio zamjeniku župana i načelniku Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robertu Vugrinu zatraživši pritom informacije o trenutnom epidemiološkom stanju u županiji i otvaranju mogućnosti nenošenja maski u školama kojima je osnivač Varaždinska županija.

Dopunsko je pitanje vijećnik Kovač također uputio zamjeniku župana Vugrinu tražeći jasne smjernice vezane uz rad školskih športskih dvorana koje su i dalje zatvorene za sportske namjene.

Vijećnik Kovač u svom se drugom pitanju osvrnuo na netransparentno trošenje javnog novca usmjerenog u nabavku drva za ogrjev za građane slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Vijećnicu Dubravku Biberdžić zanimalo je što se događa s domovima za starije zatraživši pritom intervenciju Varaždinske županije kako bi se osigurala sigurnost za korisnike, ali i povećala kvaliteta života u domovima.

Drugo je pitanje Biberdžić uputila županu Čačiću zatraživši pritom dodatni angažman oko tvrtke „Varteks“ koja je najavila prodaju dijela nekretnina što u javnosti i dalje izaziva strah od zatvaranja.

Nakon aktualnog sata krenulo se s ostalim točkama na dnevnom redu pa je tako Županijska skupština većinom glasova usvojila prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Varaždinske županije kao i Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu te Izvješće o radu župana za I. polugodište 2020. godine.

Jednoglasno je pak donesena odluka o projektu izgradnje “Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU varaždinske u Domovinskom ratu” kao i Izvješće o stanju u prostoru Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2019. godine, Rješenje o imenovanju mrtvozornika za pregled te utvrđivanje vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove te Zaključak o davanju suglasnosti za promjenu prostora obavljanja djelatnosti privatne prakse ordinacije dentalne medicine – Jasna Sotošek Novoselec.

U ime Kluba vijećnika SDP-a u Varaždinskoj Skupštini Luka Zrinski govorio je pod točkom o izmjenama i dopunama Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu spomenuvši pritom kako je vrlo važno da su osigurana sredstva za provođenje projekta Građanskog odgoja u školama kojima je osnivač Varaždinska županija.

Vijećnik Kovač u ime Kluba SDP-ovih vijećnika u Skupštini raspravljao je Izvješću o provedbi modela javno-privatnog partnerstva za 2019. godinu zatraživši pritom konkretan odgovor na plani dogradnje dvorane u Osnovnoj školi u Ivancu čime bi se konačno, nakon višegodišnjeg zagovaranja SDP-ovih vijećnika osigurala jednosmjenska nastava u tamošnjoj školi.

Izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Varaždinske županije za razdoblje 01. 01. do 30. 06. 2020. godine nije prošlo bez rasprave pa se u istu aktivno uključio i vijećnik Vladimir Kolarić pohvalivši pritom rad Županijske uprave za ceste uz želju da se zacrtani planovi realiziraju do kraja godine.

Vijećnik Kolarić u ime Kluba vijećnika raspravljao je i o Izvješću o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2019. godine istaknuvši pritom veliki problem s kojim se nose stanovnici županije koji žive blizu raznih farmi koje ne primjenjuju sve propisane zakonske minimume za normalnu proizvodnju.

U nastavku sjednice vijećnici su na znanje primili Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za prethodno razdoblje.