NAJAVA: Tribina “Uključenost žena u društvene procese”

Najave 25. veljače 2014

Već od pamtivijeka, žena u društvu nije izjednačena s muškarcem, nema jednaka prava i postaje rob obitelji. Tko je tome krivac, nalazimo li odgovore na to pitanje u našoj vjeri, povijesti ili ih nalazimo u svakodnevnom životu? Je li glavni krivac muškarac ili sva krivnja leži na ženi?

Ravnopravnost spolova je jedna od temeljnih vrednota ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj kojim se zabranjuje diskriminacija na osnovu spola te omogućuje stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce. Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju ljudskih prava u svijetu, zaštita istih i senzibilizacija o važnosti ravnopravnosti spolova i dalje ostaje važna misija suvremenog društva.

Kakav je trenutni položaj žena u društvenim procesima? Kako se žene snalaze u poduzetništvu? Kako žene sudjeluju u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici? Na ta, ali i mnoga druga pitanja odgovore možete dobiti na tribini “Uključenost žena u društvene procese” koju u Lepoglavi ove subote 1. ožujka u 17 sati u Domu kulture u Lepoglavi organiziraju Forumi žena SDP-a Gradske organizacije Lepoglava, Ivanec i 5. Mjesnog odbora Gradske organizacije SDP-a Varaždin.

Na tribini će kao uvodničarke govoriti saborska zastupnica Melita Mulić, tajnica Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Miljenka Varović i moderatorica tribine Tatjana Kreč iz 5. Mjesnog odbora Gradske organizacije SDP-a Varaždin.

Ipak, situacija nije baš potpuno crna već poprima obrise sive jer je danas sve veći broj žena koje brane svoja prava, reguliraju obiteljske poslove ravnopravno s muškarcima, određuju svoj život i budućnost bez društvenih pravila i uređenja u tipičnom muškom svijetu. Žene samostalno, čvrsto stoje na nogama i žive harmoničnim i ravnopravnim životom s muškarcem i obitelji.

U današnjem svijetu ženama ne trebaju heroji, uzori u koje se mogu ugledati jer je dosta samo pogledati u ogledalo i vidjeti pravog heroja koji može koračati ovim svijetom ponosno, slobodna duha i otvorenog uma.

Subotnja tribina Foruma žena SDP-a Lepoglave, Ivanca i Varaždina uvertira je u obilježavanje Međunarodnog dana žena 8. ožujka.