Karanfili s osmjehom za lepoglavske žene

Aktualno 8. ožujka 2021

Povodom Međunarodnog dana žena, Gradska organizacija SDP-a Lepoglava tradicionalno je svoje sugrađanke darivala karanfilima uz iskrene čestitke povodom njihovog dana.

Predvođena predsjednikom Gradske organizacije Hrvojem Kovačom kojem se priključio predsjednik Mjesnog odbora Purga Ivo Hojsak, akcija je uz karanfile sugrađankama ponudila i pokoji osmijeh, a iz razgovora sa sugrađankama vidjelo se da su ugodno iznenađene iako su neke i očekivale ovo simbolično darivanje – Nemam ništa protiv bilo kakvog darivanja i toplih riječi, ali karanfili su tradicija i bez njih Dan žena nije to što jest – kazala je jedna od građanki.

Dijeleći karanfile, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Hrvoje Kovač naglasio je važnost Međunarodnog dana žena u današnjem svijetu kad su naoko prava muškaraca i žena izjednačena
– Dan žena je svaki dan, ama baš svaki. Danas smo samo nekako organizirano svjesniji te činjenice. Ipak, dobre je želje uvijek važno i dobro davati i očekivati. Danas slavimo žene diljem svijeta, slavimo vaš ekonomski, socijalni i politički uspjeh u koji ste utkale cijelu sebe svih ovih godina borbe za svoja prava. Poštovanje, ljubav i priznanje – to su glavne riječi kojima se danas opisuje ovaj dan, ali danas više no ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja danas imate, nisu vam bila samo tako “data”, za njih ste se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška. Ali uspjele ste! Nekad ste tražile svoje heroje, ali vama zapravo ne trebaju heroji, uzori u koje se možete ugledati jer je dosta samo pogledati u ogledalo i vidjeti pravog heroja koji može koračati ovim svijetom ponosno, slobodna duha i otvorenog uma. Sretan vam vaš dan, jedan od vaših mnogih u godini. Sretan vam Međunarodni dan žena uz želju da ostvarite svoje pravo na pola neba, pola zemlje i pola moći – poručio je Kovač.

Dodao je Kovač i to kako se borba za emancipaciju, ali prvenstveno za jednakost ipak nastavlja, ali izborit ćemo se za sva prava i ravnopravnost zajedno. Pola neba, pola zemlje, pola moći! Jer, ako znamo da na svijetu ima više žena nego muškaraca, ako više žena završava fakultet, ako su žene u pravilu uspješnije u studiranju od muškaraca kako to da:

????od 500 menadžera u Hrvatskoj samo je 45 žena?
????žene se nalaze na tek 10 % političkih pozicija na kojima se odlučuje o najvažnijim pitanjima?
????od 10 najvećih sveučilišta u zemlji samo dva na čelu imaju ženu?
????žene u ruralnim područjima sudjeluju u proizvodnji hrane između 60 i 80 %, a posjeduju samo 18 % zemlje?
????samo 9 % žena uspjelo postići poziciju predsjednice upravnih tijela u Hrvatskoj?