Komemoracija povodom Dana pobjede

Aktualno 4. kolovoza 2020

Kao i svake godine, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja položili smo vijence i kratkom komemoracijom prisjetili se svih onih koji su dali doprinos u obrani naše države i naše slobode.

S posebnom smo zahvalnošću i pijetetom spomenuli one koji su nesebično riskirali sve, dali i svoje živote, da bismo mi danas, pogotovo mlađe generacije mogle baštiniti plod te žrtve. Bez junaštva, hrabrosti i žrtve Tome Jambora, Josipa Kapustića, Dragutina Godinića, Vinka Andrijanića, Marijana Matišića, Josipa Štefanca, Marka Ledinščaka, Dragutina Naglaša, Vlade Škalca, Stjepana Križanca, Slavka Kosa, Stjepana Vusića i svih palih branitelja ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Hrvatska danas ne slavi rat, ne slavi ničiju patnju niti progonstvo. Hrvatska danas slavi slobodu i mir, čista srca slavi pobjedu, prekretnicu koja je dokrajčila ružan, nametnut i osobito podao rat. Uspomenu na lepoglavsku mladost moramo čuvati svakog dana i u svakom trenutku biti ponosni na ono što su učinili za sve nas, a posebno kako bismo znali odbaciti sve ono što rat donosi, svako zlo, netrpeljivost i mržnju te činjenicu kako nakon tog pakla moramo svi zajedno graditi budućnost trajnoga mira, slobode i tolerancije za sve i svakoga.

U znak sjećanja na sve one koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, u čast i na ponos svih hrvatskih branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i na sve one koji su na bilo koji način zaslužni što danas imamo vlastitu državu čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Svim ljudima koji su branili svoje domove, svoju zemlju, svoju državu i u tome uspjeli čestitam Dan branitelja. Veliku zahvalnost treba iskazivati dnevno, ne samo riječima već i djelima. Zadaća svih nas, pogotovo mlađih generacija je da našu Lepoglavu i Hrvatsku grade kao tolerantnu zajednicu, kao mjesto slobode, demokracije, pravednosti i solidarnosti jer mi smo odgovorni za njezinu budućnost i poštovanje žrtve jedne mladosti da bi druga mogla živjeti slobodno. I baš zato… Živjeli! – poručio je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Hrvoje Kovač na prigodnoj komemoraciji u Lepoglavi.

Njima u spomen… Nek’ im je vječna hvala i slava…