Povodom Dana mrtvih odana počast žrtvama fašističkog terora

Aktualno 1. studenoga 2020

Povodom Dana mrtvih, izaslanstva Grada Lepoglave, Gradske organizacije SDP-a Lepoglave i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, podružnice Lepoglava odala su počast preminulima na grobljima i spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima te posebno antifašistima poginulima u 2. svjetskom ratu u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici te na Spomen groblju u Lepoglavi.

Uz Grad Lepoglavu, vijenac je položila i udruga Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, ogranak Lepoglava čija je predsjednica Marija Varović istaknula kako se i ovom prigodom na grobovima i spomen obilježjima stradalih od fašističkog terora treba položiti cvijet i upaliti svijeću, posebno na kamenim kubusima gdje su ispisana imena 961 žrtve stradale u Lepoglavi u zadnjim danima 2. svjetskog rata.

Izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, podružnice Lepoglava nakon kratke komemoracije kod Spomen-groblja, vijence je položila uz paljenje svijeće u Parku žrtava fašizma, pored zida nekadašnjeg logora – na mjestu na kojem su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih u logoru u Lepoglavi te na spomen obilježjima na gradskom groblju u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici, a sudjelovalo je i u prigodnoj komemoraciji kod centralnog križa na lepoglavskom gradskom groblju gdje se u nazočnosti članova obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga te članova Gradskog vijeća i mjesnih odbora odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.