Željko Posavec imenovan za Izvršnog tajnika SDP-a Hrvatske

Aktualno 20. prosinca 2020

Načelnik općine Petrijanec i naš istaknuti član, Željko Posavec na posljednjoj je sjednici Glavnog odbora SDP-a Hrvatske koja se održala 19. prosinca izabran za Izvršnog tajnika SDP-a za rad s organizacijama sjeverozapadne Hrvatske. Ovo je najviša funkcija koju je jedan SDP-ovac iz naše županije imao u SDP-u Hrvatske. Željka je osobno na ovu funkciju pozvao i predložio predsjednik Peđa Grbin.

Kad me predsjednik Grbin nazvao i ponudio mjesto Izvršnog tajnika za sjever, nisam dugo dvojio oko odluke. Moj me dosadašnji rad očito svrstao u uži izbor, a preuzimanje ove odgovorne funkcije smatram kako svojim, tako i uspjehom moje matične organizacije. Naša županija zaslužila je važno mjesto na Ibleru koje je svih ovih godina izostajalo. Vjerujem kako je ovo novi početak našeg SDP-a i čast je sudjelovati u tom procesu – poručio je Posavec nakon imenovanja.

Osim imenovanja novih regionalnih Izvršnih tajnika koje možete vidjeti na ovoj poveznici, SDP je na online sjednici Glavnog odbora za političku tajnicu stranke izabrao saborsku zastupnicu Mirelu Ahmetović, a za voditelja Središnjeg savjeta stranke Ivana Grdešića.

Mirela Ahmetović je najavila pripremu programa stranke koji će SDP pozicionirati kao modernu socijaldemokratsku stranku, a za to je istaknula tri ključne politike – zaštita najugroženijih i uspostava socijalne jednakosti i pravednosti, plan oporavka te ekonomskog rasta i razvoja na socijalno, ekološko, tržišnom modelu te beskompromisna borba protiv korupcije.

Ivan Grdešić, novi voditelj Središnjeg savjeta stranke je pak istaknuo kako se na neki način vraća u rad SDP-a nakon vremena Ivice Račana koji je tu ideju savjeta pokrenuo i promovirao kao oblik rada. Inače, Grdešić je bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u te u Ujedinjenom Kraljevstvu što govori o osobi koja se svojim znanstvenim i političkim radom već dokazala.

19 novih Savjeta stranke

Kako je najavio predsjednik stranke Peđa Grbin, Mirela i Ivan će koordinirati rad na stvaranju SDP-ovih politika, a Savjeti stranke će biti svojevrsni komunikacijski mostovi između društva i stranke i na taj način stvoriti ne samo preduvjete za novu regrutaciju u samu stranku, već i prostor za protok novih, inovativnih ideja, te odgovora na krize.

Za izradu političko-programskih dokumenata i politika za pojedina područja javnog djelovanja ustrojit će se 19 savjeta. Sukladno odluci Glavnog odbora, voditelje i članove pojedinog savjeta imenovat će Predsjedništvo SDP-a, a savjeti će o svim programsko-političkim dokumentima i politikama za pojedina područja obavještavati i izvještavati Predsjedništvo i Glavni odbor. Ta je novina uvedena kako politike koje predlože savjeti ne bi ostajale na samo na papiru te kako bismo svi o njima bili informirani.

Također, na sjednici je usvojen i financijski plan SDP-a za 2021. godinu – godinu u kojoj nas čekaju još jedni izbori i s njima povezani troškovi, kao i obnova naše potresom oštećene zgrade na Iblerovom trgu.

Voditelj Središnjeg izbornog stožera za pripremu aktivnosti za lokalne izbore 2021. i potpredsjednik Glavnog odbora, Vili Bassanese, naš gradonačelnik Umaga, informirao je članice i članove GO o tijeku priprema za lokalne izbore. Izborni će stožer analizirati planove i ciljeve lokalnih organizacija za lokalne izbore, predložiti Predsjedništvu SDP-a financijski okvir za provedbu izbora, definirati zajedničke teme za lokalne izbore te osmisliti edukaciju za kandidate za izvršne dužnosti. Izbori jesu lokalni, ali naše lokalne organizacije i kandidati u izborima ne smiju biti bez potpore središnjice.

Glasanje moguće bez plaćene članarine

Donesena je i važna statutarna odluka za sve naše članice i članove – nakon što je to bilo obećanje u našoj stranačkoj izbornoj kampanji, Glavni odbor je donio Odluku o izmjeni i dopuni Statuta SDP-a po kojoj svaki član SDP-a, neovisno o plaćenoj članarini, ima biračko pravo prema kojemu može birati središnja tijela SDP-a kao i tijela organizacijskih oblika SDP-a. Naravno, kandidatom na izborima unutar stranke kao i kandidatom za izvršno-operativan tijela koja se biraju/imenuju na Glavnom odboru, ne može biti član koji duguje članarinu.

Sukladno raspravi članica i članova Glavnog odbora te njihovim prijedlozima, donesen je i dodatan zaključak kojim se zadužilo Predsjedništvo da pripremi program revizije članova i osnove za plaćanje članarine te da pripremi novu odluku o članarinama, kao i program za naplatu ili otpis dospjelog duga za članarinu.

Kao posljednja točka sjednice, evaluirano je stanje u pojedinim županijskim organizacijama. Zbog ostavke predsjednika u ŽO SDP-a Bjelovarsko-bilogorskoj, na njegovo je mjesto imenovan povjerenik Damir Đuran. Raspuštena su tijela ŽO SDP-a Brodsko-posavske županije te je imenovan povjerenik Vedran Babić. Također, raspuštena su tijela ŽO SDP-a Zadarske županije te je za povjerenika imenovan Erol Gaši.

Ovime SDP okreće novu stranicu u kojoj ćemo se daleko više baviti politikama i konkretnim mjerama za unaprjeđenje života naših sugrađanki i sugrađana – poručio je predsjednik SDP-a nakon odluka Glavnog odbora.